Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ónodi Eszter: Amikor elhangzott a nevem, megállt a világ

Múlt héten Ónodi Eszter a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte a monte-carlói nemzetközi filmfesztiválon az Aglajában nyújtott alakításáért.

Hogyan élted meg az eredményhirdetést?

Már pár órával a gála előtt megtudtam az eredményt. Csütörtökön napközben behívtak minket, elmondták a jó hírt, és ismertették velünk az esemény pontos koreográfiáját: mikor hová kell állni, mennyit és mikor tudunk beszélni, a teljes esti menetrendet.


 
Ennek ellenére borzasztóan izgultam a gála alatt, és abban a pillanatban, amikor elhangzott a nevem, megállt a világ. Összességében elmondhatatlan élmény volt, hogy a film négy díjat nyert. Nem tudom, jobb lett volna-e, ha nem ismerem előre az eredményt. Nagyon jó érzés volt, hogy sokan gratuláltak ott a helyszínen is, de ami itthon fogadott - rengeteg telefon barátoktól, kollégáktól és a sajtótól, gratuláló e-mailek és Facebook-kommentek tömege - több mint szívet melengető.

Mit jelentenek számodra a díjak? Megerősít-e az ilyen típusú elismerés?

Mindenképpen megerősít a munkámban egy-egy díj. Jelen esetben különösen fontos, hogy szakmai díjakról van szó, vagyis elismert szakemberekből álló zsűri döntött. Ha más oldalról nézem, méltó kifutása vagy „jutalma” annak a sok nehézségnek, amit ez a forgatás jelentett. Szintén jó, hogy ilyenkor jönnek ezek a bizonyos pozitív visszajelzések.Hogyan ünnepelt az Aglaja csapata?

Nem szerveztünk külön bulit. A díjátadó után a monacói herceg tartott egy formális fogadást, ahol ott volt Deák Krisztina, a film rendezője is, illetve összefutottunk a szintén díjazott On the Spot csapatával. Jellemző módon még aznap este belázasodtam, és a következő két napot az ágyban töltöttem.

-ig-


0 Tovább

Dömötör András és Kovács Lehel Berlinben

Dömötör András beszámolója múlt heti berlini fellépésükről a Deutsches Theaterben.

Utólag már könnyű írni róla. Előtte lett volna igazán izgalmas, mert egyáltalán nem tudtuk, mit fog okozni, amit csinálunk.

Szóval adott volt David Cameron brit miniszterelnök januári euroszkeptikus beszéde, aminek apropóján a berlini Deutsches Theater 12 színházból 12 rendezőt és 12 színészt hívott meg, hogy egyenként 10 percben reflektáljanak az elhangzottakra.A brit politikus szűk negyven percben arról beszélt, hogy az Európai Unió bukása kézzel fogható realitás, és hogy az országa esetlegesen ki is hátrálna – még jobban – a közös ügyek intézéséből. Talán egy népszavazás is elképzelhető a szigetországban 2015-ben a tagságról. (Ez utóbbi persze alig burkolt üzenet volt bizonyos választók megnyerésére.)

Az általunk összeállított szituációban Lehel egy magyar – meg nem nevezett – politikust alakítva egy felszólalásban mondja el a véleményét.

Az első kérdésünk az volt, nem túl evidens-e, ha a magyar párhuzamokra építjük fel a mi szövegünket. Aztán ahogy írni kezdtünk – Laboda Kornéllal közösen –, és a szöveg is írni kezdte magát, már az volt a kérdés, hogy érteni fogják-e 10 ország nézői, milyen tébolyban élünk ma Magyarországon, ha például az európai országokkal való viszonyrendszerről van szó. Amikor a németek elleni harcra hívásnál tartottunk, elkezdtem levelezni ottani ismerősökkel és kint élő magyar barátaimmal: ebben a színházi szituációban működhet-e ez az irónia, vagy sértő-e ha a magyarokra Negyedik Birodalomként vadászó szervezetként írjuk le a németek vezette Uniót. Javarészt nyugtalanító válaszokat kaptam.Lehelben bíztam igazából ezen a ponton már, jobban, mint a szövegben. Rajta múlt minden. Hogy egyszerre legyünk kritikusak Cameronnal szemben, beszéljünk magunkról, és a sötétség humorral szólaljon meg.

Végül jól hallható sikert arattunk. Lehelt hosszan tapsolta a közönség. Az előadás után egy német dramaturggal beszélgettem, gratulált nekünk, mondtam neki, hogy még mindig ideges vagyok, megosztottam vele a kétségeimet. Ő rám nézett, és ennyit kérdezett: hogy lehettek kétségeid, amikor egy ilyen nagyszerű színészed volt?

Dömötör András

0 Tovább

Ledarálnakeltűntem 2005-2013

Backstage, 2013.április 27.0 Tovább

Lakner Zoltán: ...csak bugyog szüntelen

Nemrég megnéztem a Katonában A nép ellenségét. Ismerős ez a norvég fürdőváros. Pedig jobb lenne nem ismerni. Ismerősek a játszmák, amelyeket a polgármester és támogatói folytatnak a fürdőorvos ellen, aki felfedezte: trágyalé szennyezi a város büszkeségét jelentő fürdőt. Mindezt látva feszengő, kínosan nevető, aztán már nem is nevető érzés kerít hatalmába. Nem kiragad a hétköznapokból, ellenkezőleg: belelök felszín alatti szennyes bugyraiba.


0 Tovább

Színház a „relatív erkölcsről - Petr Zelenka

Szombaton a Csekkold! cseh színházi fesztivál műsorában lesz látható a Megtisztulás című felolvasószínházi előadás. A neves cseh író és rendező, Petr Zelenka művét többek közt Kocsis Gergely, Ónodi Eszter és Pálmai Anna adja elő. A szerzőt kérdeztük az előadásról.

Nyolc éve volt a Hétköznapi őrületek bemutatója Budapesten a Katona József Színházban. Most éppen ez a színház ad otthont az első cseh színházi fesztiválnak, ahol először kerül bemutatásra felolvasószínházi formában a Megtisztulás is. A darab a krakkói színháznak készült, az írás során figyelembe vette az eltérő nemzetiséget és a hithez való különböző viszonyt?

Lengyelországban inkább a komoly témának és annak részben humoros feldolgozásának az összekapcsolását tartottam szem előtt. Igyekeztem úgy megrendezni a szöveget, hogy egyes helyeken a nézők valóban nevessenek. Némelyik előadás esetében ez sikerült is. És ezzel vissza is kanyarodtunk a darabban elhangzó tézishez: a művészetnek ma mindenek előtt szórakoztatónak kell lennie.


0 Tovább

A csúnya – cybervígjáték május 21-én a Katonában

A szépség, annak hiánya, és ennek az állapotnak a megváltoztatására való törekvések a témája a Szabadkai Magyar Népszínház vígjátékának, mely most a Katonában látható. A rendezőt, Dömötör Andrást kérdeztük.

Mi az, amit A csúnya történetében izgalmasnak tartasz, megfogott téged?

Jobbnál jobb helyzetek és szerepek vannak benne. Ez egy vad, mai vígjáték, és a klasszikus félreértések egy egészen eredeti dramaturgiából fakadnak: négy színész játszik nyolc szerepet, és mivel a téma részben az arcok átoperálása, ki lehet következtetni, hogy egy idő után miféle keveredésekre ad módot, hogy bárki bárkit jelenthet. A csúnya egy cyber-Feydeau.

0 Tovább

"Univerzális problémák" - cseh színházi fesztivál a Katonában

Május 24-26. között adunk helyet a Csekkold! – cseh színházi fesztiválnak, amelyen többek közt az Europeana című nagysikerű előadás is megtekinthető. A programról a szervezőt, Lucie Malkovát kérdeztük.

Mi a célotok a fesztivállal?

Régóta foglalkozom kortárs drámával, színházzal és az elmúlt években, mióta Magyarországon élek, azt vettem észre, hogy nincs elég ilyen típusú előadás a városban. Innen indult az ötlet, és hátteremből adódóan adott volt az is, hogy a cseh színjátszásra fókuszáljunk. Abban biztos vagyok, hogy például a szövegek, amit a Kamrában 25-én előadunk, bár cseh szerzők művei, annyira univerzális a tartalmuk, olyan problémákról beszél, amelyeket mindkét ország lakói megélnek. Hasonló a 26-i Europeana is: az elmúlt évszázad történelmét a csehek és a magyarok is sok tekintetben hasonlóan élték meg.


Europeana

Miért pont a Katona lett a helyszín?

Otthon sokan ismerik a Katonát, és a szakma az egyik legjobb európai színháznak tartja. Emellett azt látom, hogy a Katona általában is próbál a kortárs drámákra fókuszálni, a mostani műsort is elég megnézni, de például ők mutatták be először Petr Zelenka Hétköznapi őrületek című darabját.

Ki tudnál e emelni egy előadást a programból?

Az első, pénteki nap programja mellett mindenképpen ajánlom az Europeanát. Az előadás alapjául szolgáló könyv Európa XX. századi történelmének feldolgozása - Jan Mikulášek, akit ma az egyik legjobb cseh rendezőnek tartanak, megoldotta a lehetetlent és kreatívan, sok humorral és még több iróniával színpadra vitte ezt az anyagot. Valóban olyan előadás született, ami nekünk és rólunk szól, elgondolkodtat, emellett könnyen befogadható és szórakoztató.

-ig-0 Tovább

Nyerj jegyet a Cigányokra!Nyereményjátékunkon a Cigányok című előadásra nyerhetsz jegyet. Az előadás a 2008/2009-es cigánygyilkosságok hátterét, a társadalom tippikus figuráit mutatja be kreatív módon. Máról szóló előadás, mai nyelven.

Az előadás főbb szerepeiben Keresztes Tamás, Szirtes Ági és Pálmai Anna látható.

0 Tovább

Kulka János a Katonához szerződik

Köszöntjük Kulka Jánost a Katona társulatában!

János jelenleg A nép ellensége című előadásban játszik, ősztől több előadásban látható lesz.0 Tovább

Zene és csend - interjú Szacsvay Lászlóval és Benedek Miklóssal

A Katona József Színház két alapító tagja május 10-én vadonatúj Szép Ernő-esttel jelentkezik: Szacsvay László önálló estjét Benedek Miklós rendezi. A bemutató előtti napokban kérdeztük őket a készülő előadásról.


0 Tovább

katona

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek